Depression og løb

Omkring 1/5 af den danske befolkning vil udvikle en behandlingskrævende depression i løbet af deres levetid. I Danmark behandles diagnosticerede depressioner typisk medicinsk med lykkepiller (SSRI præparater), i kombination med samtaleterapi. Ved lette depressioner kan løb og medicinsk behandling faktisk have sammenlignelig resultater. I tilfælde af lette og svære depressioner kan løb benyttes som en enkeltstående behandling eller som tilføjelse til den medicinske behandling. Løb øger blandt andet frigivelsen af endorfiner og monoaminer i hjernen hvilket øger følelsen af glæde. Derudover kan det være med til at øge selvtilliden og selvfølelsen. Herved medfører løb forbedringer i depressive symptomer og er vist i videnskabelige studier at have god effekt på depressionen både på kort og lang sigt.

Hvad du selv kan gøre:

  • Gå eller løb en kort tur hver eller hver anden dag, selvom du ikke har lyst til det. Aftal eventuelt med en du stoler på, at han/hun skal hjælpe dig ud af døren eller løbe med dig.
  • Når depressionen bedres kan man med fordel lave aftaler med venner og bekendte om at løbe sammen, eller melde sig ind i en løbeklub.

Løbedoktor er ikke en erstatning for lægelig behandling. Opsøg altid læge ved manglende bedring eller forværring af tilstanden (Ansvarsfraskrivelse).

Referencer: