Indre springhofte

Den dybe hoftebøjer består af iliacus og psoas musklen og danner tilsammen iliopsoas musklen der findes på begge sider af kroppen. De udspringer fra lændehvirvlerne samt hoftebenets indeside og hæfter tilsammen på lårbenets inderside ved ’trochanter minor’. Musklen er den primære bøjer af hofteleddet. Ved gentagne belastninger af musklen kan senen blive betændt og hæve. Derudover kan den underliggende slimsæk el. ’bursa’ også blive betændt. Når senen hæver kan den ved bestemte bevægelse smutte over et knoglefremspring på skambenet ’pecten ossis pubis’ samt lårbenshovedet ’caput femoris’. Dette smut kan i starten være smertefrit, men vil senere være associeret med smerter. Der vil desuden opstå smerte i forbindelse med løb op & og ned af bakke samt knæbøj til 90 grader mv. I svære tilfælde kan der være smerter ved gang. Indre springhofte er forbundet med et for stort knoglefremspring på skambenet samt fejlplacering af tilhæftningen af iliopsoas senen på lårbenet.

Hvad du selv kan gøre:

Initielt:

Senere:

  • Alternativ træning
  • Udspændingsøvelser i moderat omfang.
  • Styrketræning med det formål genoprette korrekt muskeltræk omkring hoften særligt med fokus på gluteus medius musklen samt specifik genoptræning af iliopsoas musklen.

Lægelig behandling:

  • Sikker diagnose med henblik på udelukkelse af intraartikulære patologier (sygdomme i leddet) som fx ledlæbeskade (labrumskade). Se mere om dette under afsnittet ”intraartikulær springhofte”.
  • Ultralydsvejledt injektion med binyrebarkhormon.
  • I meget sjældne tilfælde kan der være positiv effekt af kirurgi i form af overskæring af iliopsoas senen og efterfølgende sammenvoksning med ledkapslen.

Løbedoktor er ikke en erstatning for lægelig behandling. Opsøg altid læge ved manglende bedring eller forværring af tilstanden (Ansvarsfraskrivelse).

Referencer: