Ledskred af knæskallen

Ledskred af knæskallen skyldes hovedsageligt atraumatiske årsager herunder anatomisk opbygning af furen på lårbenet hvori knæskallen forløber samt knæskallens anatomi. Knæskallen holdes primært på plads af det mediale patellofemorale ligament. Ligamentet er et af flere på indersiden af knæet. Det udspringer fra den øvre del af indersiden af knæskallen og hæfter på lårbenet. Ligamentet har som hovedfunktion at forebygge at knæskallen skubbes af led på ydersiden ved bøjning af knæet. Hvis knæskallen er gået af led én gang medfører det er risiko på op til 50% for gentagelse af ledskredet. Derfor behandles ledskred af knæskallen ofte kirurgisk ved at rekonstruere ledbåndet af sener fra baglåret. Ledskred af knæskallen optræder hyppigere i yngre individer og individer der dyrker kontaktsport.

Hvad du selv kan gøre:

Initielt:

  • Opsøg læge. Knæskallen glider ofte på plads af sig selv, men det kan kræve en hjælpende hånd at sætte den på plads. Dette kan gøres ved forsigtigt at strække knæet og samtidigt skubbe let på knæskallen. Det er ligeledes relevant med røntgenbillede af knæet for at udelukke knogleskader.
  • Aflastning ifølge RICE princippet: Ro, Is, Kompression og Elevation.
  • Betændelsesdæmpende medicin (NSAID) i form af ibuprofen tabletter eller voltaren gel. Følg altid den vedlagte vejledning. Yderligere smertestillende er typisk ikke nødvendig når knæskallen er på plads.

Senere:

  • Benyt knæbandager.
  • Genoptræning musklerne på indersiden af låret herunder vastus medialis musklen (VMO) (Video)

Lægelig behandling:

  • Såfremt ingen større skader er tilkommet som følge af ledskreddet, er den primære behandling i førstegangstilfælde konservativ med benyttelse af en knæskinne hvor knæet låses til 20 graders bøjning så ledbåndet kan hele. Gradvis udvidelse af bevægelsesområdet vil dernæst finde sted i ugerne efter skaden. Senere i forløbet vil specialiseret fysioterapeutisk genoptræning anbefales.
  • Kirurgi: I tilfælde med gentagne ledskred af knæskallen er den primære behandling kirurgisk. Ved hjælp af sener fra patienten selv eller fra en donor rekonstrueres ligamentet vha. to små borehuller i knæskallen hvorigennem den nye sene føres igennem som et loop. Derefter fikseres senen på lårbenet vha. et borehul og en skrue der låses fast. I tilfælde hvor knæskallen medfødt står forkert eller morforlogien af knæskallen og furen i lårbenet er uhensigtsmæssig kan andre operative indgreb også komme på tale.

Løbedoktor er ikke en erstatning for lægelig behandling. Opsøg altid læge ved manglende bedring eller forværring af tilstanden (Ansvarsfraskrivelse).