Løbestil

En god løbestil kan minimere risikoen for udvikling af skader. Samtidig kan en korrekt løbestil medføre en bedre løbeøkonomi og dermed også hurtigere tider.

Elementer i løbeskridtet:

  1. Hoften skal skubbes frem og vinkles opad. Herved udnytter du fremdriften og skaber en faldende bevægelse fremad under hvert skridt og rammer underlaget med et hurtigere fodisæt.
  2. Skuldrende skal være afslappede og du skal løbe med en oprejst og rank holdning hvilket forbedrer løbeøkonomien og kan være med til at øge lungernes kapacitet.
  3. Fødderne skal placeres under kroppen og skal have så kort kontakt med underlaget som muligt da fodisættet bremser farten. Dette sikres ved at lande på det forreste eller mellemste af foden. Hælen må gerne ramme underlaget tidligt, men må ikke være det først som rammer jorden. Ved at lande korrekt vil svangen og akillessenens elastisk energi omdannes til fremdrift.
  4. Når du løfter foden fra underlaget skal benets bevægelse fremad udføres vha. hoftebøjerne og mavens muskler. Benet føres frem med spidst knæ for at være klar til faldrefleksen når modsatte fod sættes i underlaget.

Skridt per minut: Ved forfodsløb anbefales det typisk af benytte en skridtfrekvens over 180 pr. min (90 på hver fod).

Om pronation: Hvis din fod overpronerer betyder det at din svang vælter indad. Overpronation kan også omtales som platfodethed. Tilstanden kan medføre at du har større risiko for at udvikle skader som løberknæ og indvendig skinnebensbetændelse. Ved at benytte special lavede indlæg kan dette korrigeres.

Indlægssåler til korrektion af pronation

Om hæl- og forfodslanding: Når man lander på hælen og ruller fremover går man glip af springkraften fra foden og akillessenen. Desuden øges trykket gennem begge knæled og ryg hvorved du er mere udsat for at få skader her. For at lære at løbe forfodsløb skal du først lære at løbe med hoften skubbet frem så du sætter foden under kroppen, dernæst skal du træne langsomt op så du ikke overbelaster dine lægmuskler og akillessener. Med det sagt har rigtig mange motionister glæde af at lande på hælen og udvikler ikke nødvendigvis løbeskader.

De rigtige løbesko: Valget af løbesko afhænger i høj grad af din fods anatomi samt din løbestil. Lander du på hælen kan det være en god idé med sko med et drop (fald) fra hæl til tå på 13-8mm hvorimod hvis du lander på forfoden er det mere relevant med drop på 6-0mm. Løbesko findes i alle former og størrelser med mere eller mindre plads foran ved tæerne, solid eller blød hælkappe etc. Prøv dig frem og vær ikke bange for at spørge din lokale løbebutik til råds.

Løbestilanalyser: De fleste specialiserede løbebutikker tilbyder gratis løbestilanalyse, alternativt findes der adskillige produkter der ved hjælp af  ‘footpods’ som synkroniserer med din telefon kan analysere din løbestil.