Varme og dehydrering

Generelt:

  • Løber du over 90min bør du medbringe væske & salt da din evner til at løbe ellers vil forringes. Mister man over 2% af kropsvægten i sved forringes præstationsevnen. Huske at væsketabet øges under varme omstændigheder og ved højere træningsintensitet.
  • Du kan udregne din ‘svedrate’ ved at løbe en time uden at gå på toilet eller indtage noget og veje dig selv før og efter løbeturen. Herved får du en fornemmelse af hvor meget væske du bør medbringe til dine træninger (1kg = 1L vand)
  • Drik når du er tørstig, og drik ikke hvis du ikke er tørstig, ellers er du i risiko for at udvikle elektrolytforstyrrelser som hypo- og hypernatriæmi, om end disse er meget sjældne (se nedenfor).
  • Hvis din urin er mørk og colafarvet efter længere løb skal du opsøge læge da du kan være i risiko for at udvikle nyresvigt.
  • Husk at indtage sukker ved længere distancer og/eller intens træning for at undgå lavt blodsukker (hypoglykæmi)

For lidt salt i kroppen (Hyponatriæmi): hyponatriæmi er betegnelsen for at have for lidt salt (specifikt natrium) i kroppen. Når natrium indholdet er under 135 mmol/L er det et udtryk for ubalance mellem vand og natriumindholdet i ekstracellulærvæsken. Det opstår ved langvarig og kraftig sveden og samtidig væskeindtagelse uden tilførsel af natrium igennem fødevarer el. salttabs. Symptomerne på hyponatriæmi er bl.a. vægtøgning, hævelser og kvalme. Pga. ændringer i plasmaosmolariteten kan der opstå et intracellulært hjerneødem som i første omgang medfører kvalme, hovedpine og koncentrationsbesvær. Senere kan der tilkomme symptomer i form af koma, kramper og respirationsinsufficiens. Behandlingen har til formål at korrigere saltkoncentrationen. Hastigheden hvormed der korrigeres afhænger af graden af hyponatriæmi.

For meget salt i kroppen (Hypernatriæmi): ved utilstrækkelig væskeindtagelse under løb og/eller indtag af salt uden indtag af vand kan koncentrationen af natrium stige. Hypernatriæmi medfører initielt tørst, senere symptomer fra hjernen i form af forvirring, bevidsthedssløring og ev.t. koma. Behandlingen tilstræber langsom korrektion af Natrium koncentrationen da for hurtig korrektion kan medføre hjerneødem. Behandlingen består af væskeindtag ved at drikke eller gennem i.v. drop med isotonisk glukose.

Om Ipren/Ibuprofen: Smertestillende medicin i form af Ibuprofen hæmmer specifikke enzymer som er ansvarlige for produktionen af prostaglandiner. Studier viser ingen tilsyneladende gavnlig virkning af ibuprofen på ømhed som reaktion på løb. Som bivirkninger kan ibrufen medføre mavesår og irritation i mave-tarmkanalen samt rhabdomyolyse (muskelnedbrydning) og akut nyresvigt. Den manglende effekt efter indtag og de mange bivirkninger betyder at ibrufen ikke kan anbefales under løb og bør især undgåes på længere distancer som Marathon og ultraløb.

Løbedoktor er ikke en erstatning for lægelig behandling. Opsøg altid læge ved manglende bedring eller forværring af tilstanden (Ansvarsfraskrivelse).

Referencer: